Hosszabb kiesés, és érdektelenség után, muszáj leírnom a véleményem.

Nagy volt a hype mostanában Wolfram|Alpha körül. Majdnem akkora, mint a Googlet elhagyó szakemberek új keresőjénél (ami annyira befuccsolt, hogy már a nevére sem emlékszem). Természetesen a sok okos marketinges kitalálta, hogy ez majd jól lenyomja a guglit. Hát ezt csúnyán benézték, mert esélye nincs a Google keresőjével szemben. Viszont ha jól csinálják, a legjobb barátok lehetnek.

Mi is az a Wolfram?

(az Alpha jól hangzó szó, de igazából csak a szoftver alpha verziójára utal) Sokan keresőnek titulálják, de a Wolfram egy tudásbázis. Egy lexikon. A Wolfram egy könyvtár a világhálón, ami tele van csupa érdekes adattal, amiket rendszerve, összehasonlítva listázva kikérhetsz a könyvtáros nénitől. Jogosan felmerül a kérdés: ennyi lenne? Erre ez a nagy médiahűhó? Nem. A Wolfram mellé kapunk egy matematika házi megoldót. A linken arról olvashattok, hogy vajon hogyan fogja befolyásolni a matek-tanulást, gyakorlást a wolfram. Szerintem a fiatalság nem fogja felfogni ép ésszel, hogy ez egy tanulást segítő eszköznek kell lennie, nem pedig kiváltónak. Miért oldana meg papíron, vért izzadva egyenleteket, ha egyszerűen megoldattathatja.
Mit tud még? Rengeteg témakörben van otthon. A teljesség igénye nélkül: kémia, fizika, földrajz, kultúra, pénzügyi, gazdasagái témák, és még sok minden más.

Google, Wikipedia és Wolfram

Tegyük fel hogy, kíváncsiak vagyunk Magyarország GDP-jére. Lássuk google.com, Hungarian GDP első találatra megkapjuk a wikipedia oldalát, egy Jó Tömény leírást a magyar gazdaságról. Induljunk ki a wikipediából. Meglepő de nincs találat a Hungarian GDP-re. Most pedig próbáljuk ki a wolframot. Voilá, Magyarország GDP-je 28.1 trillió Forint évente. A tudástár legyőzte az eddigi tudás magját a wikipediát. Miért keresnénk nehézkesen ilyen adatokat, ha a wolfram könnyedén kiköpi azt, amire valóban kiváncsiak vagyunk. Kérem szépen, erre vágytak 50 évvel ezelőtt a sci-fi írók. Kérdezel, és a számítógép válaszol. Ezt pedig se a google, se a wikipédia nem tudja. Lássuk be, a google teljesen más vizeken evez. A Wolfram a Wikipediától fog (előbb, de inkább utóbb) látogatókat rabolni.

Érdekességkép hasonlítsuk össze néhány keleti ország GDP-jét:

  • keressük meg googleban minden egyes országra a gdp értékeket, aztán nyissuk meg az excelt (vagy openoffice-t) és készítsünk diagrammot!, vagy
  • írjuk be a wolfram keresőjébe: hungarian,slovake,croatian,romanian gdp

Summa szummárum

A google keres, a wikipedia magyaráz, a wolfram pedig megmondja amit kérdezel.

A fenti mondat persze nem igaz, csak jól hangzó reklám a wolframnak. Mert valljuk be, el lehet vele szórakozni egy ideig, de amire az emberek keresnek, az ebből pont hiányzik. Mert kérem szépen, hányunkat érdekel az, hogy Obama két hónappal fiatalabb, mint Gyurcsány, vagy hogy ki volt Anglia miniszterelnöke 1976-ban. És azt nem tudja felsorolni hol lehet vásárolni szőnyeget a 9. kerületben, vagy hogy hol lesz az e-heti forma-1-es futam. De azt sem tudja ki az a Bajnai Gordon. És ki a miniszterelnök? Ez a két kép itt alul nektek sem világos?

A bejegyzés trackback címe:

https://kamela.blog.hu/api/trackback/id/tr471132889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása